In goed gezelschap - Laurens van der Graaff lezing 2021

door Ton Bruining
7 November 2021

In 2014 kwam Laurens van der Graaff om het leven bij de aanslag op vlucht MH17. Laurens was leraar op het Geert Groote College in Amsterdam. Jaarlijks wordt hij herdacht met een thematische lezing. Dit jaar was het thema professionalisering en ik kreeg de de eer om de lezing te verzorgen. Mijn tekst "In goed gezelschap" is vanaf nu te downloaden.

Onder de titel 'In goed gezelschap' werk ik vier gedachtensporen uit en ik sluit af met een epiloog. Eerst ga ik in op het belang van gemeenschapsvorming in de huidige tijd. Nog liever spreek ik over gezelschapsvorming omdat ik denk dat het waardevol is wanneer leraren, leerlingen en andere belanghebbenden bij het onderwijs elkaars 'gezellen' zijn en elkaar in ontwikkeling brengen. Daarbij is 'volwassen vrijheid' wat mij betreft een belangrijk beginsel, in het tweede spoor ga ik in op de betekenis van vrijheid waarbij je je rekenschap geeft van anderen. In het derde spoor ga ik in op professionalisering en ik benadruk nog maar eens dat het belangrijk is om dat veel breder te zien dan scholing. In het vierde spoor verbind ik professionalisering met deugdelijk handelen. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag of iets werkt, maar ook om de vraag of het deugt en deugd doet. In de afsluiting pleit ik voor stout zijn - in de betekenis van dapper en speels - bij de vorming van een gezelschap. 

Innoverend onderzoeken
door Ton Bruining
30 September 2022
Deze zomer verscheen onder redactie van lector leren en innoveren Arienne van Staveren en Hüseyin S ... Lees meer
45 hoofdstukken over professionaliseren en leren in organisaties
door Ton Bruining
15 Mei 2022
Eind 2021 verscheen alweer de derde editie van het Handboek Human Resources Development. Voor het HR ... Lees meer
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »